CVT

Jaguar Automaat Spoelen Flushen

CVT

De afkorting CVT staat voor ´continu variabele transmissie´. Dit is een verzamelnaam voor allerlei vormen van een traploze overbrenging.

De duwband-CVT kreeg grote bekendheid onder de naam ´Variomatic´, ontwikkeld door Hub van Doorne in de jaren vijftig. Verschillende DAF´s waren leverbaar met dit pientere pookje zoals deze in de reclame genoemd werd. De variomatic werkt met een duwband, een simpelere versie hiervan wordt vandaag de dag nog in alle scooters, automatische quads, karts en sneeuwscooters gebruikt.

Later zijn er veel meer automerken CVT’s gaan gebruiken, veelal met een band of ketting als kracht overbrengend medium.

Het idee van een continu variabele transmissie is al heel oud, Leonardo da Vinci had hier al een concept voor bedacht. Eind negentiende eeuw zijn er door onder andere Mercedes-Benz en Milton Reeves verschillende versies bedacht, om dezelfde reden als tandwieltransmissies nodig werden; Het vermogen van een verbrandingsmotor zo efficiënt mogelijk over te brengen naar de weg.

Werking

Bij handgeschakelde versnellingsbakken, DSG automaten en conventionele automaten heeft elke versnelling zijn eigen vaste overbrengingsverhouding bepaald door het aantal tanden van de tandwielen op verschillende assen.

Een CVT heeft geen vaste overbrengingsverhoudingen. Een band of ketting die verschuift over poelies die variëren in dikte, wat de effectieve overbrengingsverhouding verandert.

Doordat de poelies in een vloeiende beweging kunnen schuiven over de assen kan een CVT traploos “schakelen” naar een hoger verzet. Dit schakelen zonder onderbreking van trekkracht is zeer comfortabel en brengt een potentieel gunstiger brandstofverbruik met zich mee in tegenstelling tot handgeschakelde of conventionele automatische transmissies die we in voertuigen zien.

Denk aan filerijden waar ook de conventionele automaat toch ook vaak tussen de eerste en de tweede versnelling heen en weer zal schakelen. De CVT kan voor elke gewenste bedrijfstoestand het optimale toerental van de motor kiezen, dit maakt het een comfortabel alternatief op de conventionele automaat.